In de media
-
Interview Villa VbD bij NPO radio 1
In haar nieuwe kinderboek ‘Op zoek naar de Waarheid’ gaat schrijfster Julie de Graaf op reis om het begrip waarheid te ontrafelen. Zo leer je hoe je feiten van fabels scheidt en waarom de waarheid zó belangrijk is. Vanmiddag schuift ze aan in Villa VdB om haar boek te bespreken.
-
Te gast bij de Leesdetectives
Ik was te gast in de podcast van De Leesdetectives, waarin hosts Sander en Yannick Op zoek naar de Waarheid ook nog eens als Aanrader bestempelden ✨
Sander en Yannick gaan in deze aflevering in op een vijftal nieuwe boeken, welke hieronder te zien zijn. Daarnaast wordt Julie de Graaf gebeld om te praten over AI en de invloed daarvan op schrijvers en kinderboeken!
-
Recensie de Volkskrant
Welke tekst is geschreven met AI? Hoe herken je nepnieuws? Mediawijsheid is onontbeerlijk. Gelukkig schreef Julie de Graaf Op zoek naar de waarheid dat kinderen (vanaf ongeveer 12 jaar) helpt om leugens te ontmaskeren.
Niet alleen een belangrijk, ook een mooi boek, dankzij de illustraties van Margot Holtman. En, wat ook noodzakelijk is bij een zo gewichtig onderwerp: het is grappig. […] Knap is hoe breed De Graaf haar onderwerp (de waarheid) aanvliegt; het boek gaat over liegen, geloof, reclame, monsters, goocheltrucs, twijfel, en sociale media.
-
Interview De Gelderlander
Kinderen krijgen op jonge leeftijd al te maken met online leugens: hoe ga je daarmee om? ‘Ben niet naïef’
ChatGPT, nepnieuws, online leugens: opgroeien in dit digitale tijdperk is niet makkelijk. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? De Nijmeegse schrijver Julie de Graaf (38) wil kinderen (en hun ouders) helpen. „Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen.”
-
Te gast bij Spraakmakers
Spraakmakers is de radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag, Carl-Johan de Zwart en Roos Abelman ontvangen bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken.
Schrijver Julie de Graaf probeert het gedrag van ouders te verklaren in haar nieuwe kinderboek. Waarom zeggen ze bijvoorbeeld steeds hoe vervelend ze de buurman vinden, maar als ze hem op straat tegenkomen, doen ze altijd overdreven vriendelijk tegen hem? Op dit soort vragen geeft ze antwoord in Het geweldige Grote Mensenboek.
-
Interview AD mezza
Hoe kijken kinderen tegen volwassenen aan? En wat is belangrijk om over grote mensen te weten? Die vragen worden beantwoord in het handboek voor kinderen dat Julie de Graaf (36) schreef.
‘Het idee voor Het geweldige Grote Mensenboek (met illustraties van Wendy Panders, red) was echt een inval. Tijdens de pandemie viel mijn werk als tijdschriftmaker voor een groot deel stil en zat ik thuis. Het werd een tijd van bezinning: waar ben ik nou eigenlijk mee bezig?’
-
Recensie De Standaard
Scandinavische blokhutten, paalwoningen in Myanmar, Nederlandse woonboten: in Een boek vol huizen geven Julie de Graaf en Pieter Van Eenoge een boeiend overzicht van woonvormen, materialen, vooruitstrevende architecten en eeuwenoude bouwtradities.
Fijn is dat Julie de Graaf aandacht heeft voor veel verschillende aspecten van wonen en bouwen. Ze gebruikt eenvoudige taal voor soms ingewikkelde inhoud, geeft veel context en geschiedenis. Zo vertelt ze naar aanleiding van de ‘cast iron houses’ in New York in het kort de (cutuur)geschiedenis van de stad, allemaal uitgelegd op kindermaat.
-
Ionica's favorieten
Voor de zesde keer op rij maakte hoogleraar, columnist en fanatieke lezer Ionica Smeets haar boekenjaarlijst voor het webmagazine Frontaal Naakt. Het werd een top 7, met Het Geweldige Grote Mensenboek op nummer 5.
“Mijn dochter sjouwde een groot deel van het jaar rond met dit boek, triomfantelijk kijkend alsof ze nu álles begreep. Dit boek mag eigenlijk niet gelezen worden door Grote Mensen, maar ik kreeg speciale toestemming van Julie de Graaf om erin te kijken. Wat een heerlijk boek is dit.”
-
Sleutelstad
De Leidse journaliste Julie de Graaf wilde een boek schrijven dat helder uitlegt waarom grote mensen kunnen zeuren, niet altijd zeggen wat ze bedoelen, niet meer spelen, en af en toe even helemaal geen tijd voor je hebben.
De illustraties van Wendy Panders passen goed bij de vrolijke toon en de ironische grapjes in het boek. Toepasselijk kun je tijdens de boekpresentatie op 5 maart een Grote Mensen Bingo spelen: een bingo van gekke dingen die grote mensen normaal vinden.
-
Interview Leidsch Dagblad
Leidse Julie de Graaf schrijft handboek over hoe om te gaan met volwassenen: ’De meest gestelde vraag bij de Kindertelefoon: hoe moet ik zoenen?’
“Kijk, voor ouders zijn er ontelbaar veel boeken over hun kinderen. Hele generaties zijn opgegroeid met ’Oei, ik groei!’. Voor kinderen was er niet zo’n handboek over hun ouders, maar nu dus wel.’’
-
Interview de-leukste-kinderboeken.com
Mini-interview Julie de Graaf over magisch water, Het Opablad en Grote Mensen
Toen ik 10 was, maakte ik met mijn nichtje Nienke meerdere afleveringen van het opablad als cadeau voor onze opa en oma. Het was een Donald Duck-achtig tijdschrift over de belevenissen van opa en oma Koek. Later ben ik stukjes voor tijdschriften gaan schrijven en nu heb ik mijn eerste kinderboek geschreven!
-
Een boek vol huizen
(Mini-recensie in De Morgen)
Een tour de force, dit innemende en feilloos uitgevoerde prentenboek over bijzondere of iconische huizen uit de hele wereld.
Pieter Van Eenoge is al langer gefascineerd door architectuur, wat zich weerspiegelt in zijn strak geometrische stijl. Van Philip Johnsons Glass House tot L’Unité d’Habitation van Le Corbusier, maar ook stacaravans, woonboten of een Schots ananaspaviljoen passeren de revue in dit verbluffende kijkboek. Julie de Graaf vult de prenten aan met uitgekiende weetjes en achtergronden.
-
De Grote Leidse KinderboekenQuiz
Schrijfster Julie de Graaf presenteerde woensdagmiddag de Grote Leidse Kinderboekenquiz in Boekhandel De Kler in het centrum van Leiden. Tijdens de quiz worden de deelnemers in vijf rondes getest op hun boekenkennis, over zowel klassiekers als bekende kinderboeken van nu.
“Lezen draait om plezier. Deze quiz is een leuke en toegankelijke manier om boeken in het zonnetje te zetten. In de media wordt vaak gesproken over kinderen die niet genoeg lezen. Als dit soort spellen er aan bijdragen dat kinderen nog enthousiaster worden en ervaren hoe leuk lezen is, kunnen we dat wellicht doorbreken.
-
Recensie de Volkskrant
Julie de Graaf schreef een eerlijk kinderboek over volwassenen, en dat is zeldzaam. Het geweldige Grote Mensenboek is geestig en origineel.
Als je een volwassene bent, niet doorlezen. Met die waarschuwing begint Het geweldige Grote Mensenboek (Lannoo; € 19,99; 8+), het debuut van Julie de Graaf, geïllustreerd door Wendy Panders. Het staat vol met fijne geheimen en tips, die alleen bedoeld zijn voor kinderen.